Baken van Narva
Logo Logo

Grachtengordel anno 2020

Elk eiland in de Houthaven heeft een eigen thema; voor Narva Eiland is dit ‘vrijbuiters’. Een interessant thema voor architect Stefan Fremouw en zijn collega’s van Klunder Architecten. Narva eiland wordt een moderne versie van de nabij gelegen Amsterdamse grachtengordel met smalle, hoge en rijk gedecoreerde gevels. Elke gevel is anders en daarachter schuilen verrassende huizen. De kop – aan het IJ – wordt het ‘Baken van Narva’. Fremouw vertelt enthousiast over de inspiratiebronnen en uitdagingen voor het ontwerp van dit plan.

De inspiratie gaat terug tot de Gouden Eeuw en de achttiende eeuw, de tijd waarin de Amsterdamse grachtengordel ontstond. De rijk gedecoreerde gevels getuigen van de welvaart in de Gouden Eeuw.  In de loop der tijd zijn de grachtenpanden verschillende keren verbouwd, zodat je hier verschillende stijlen en gevels ziet. Maar de ontwerpers van Klunder noemen ook moderne inspiratiebronnen: “Zoals buurten waar kopers met een eigen architect hun huis hebben ontworpen. Denk aan de Scheepstimmermanstraat op Borneo-eiland: elk pand is anders, maar het geheel past bij elkaar en heeft een speelse aanblik.”

Rijke gevels

Ook de gevels van de huizen op Narva eiland worden smal en hoog met veel afwisseling en details, zoals metselwerkkaders, Franse balkons met bijzondere hekwerken, dakranden en verspringende gevels. Fremouw: “We hebben zeven verschillende gevelontwerpen gemaakt. Door deze in verschillende kleuren en materialen uit te voeren, wordt elke gevel uniek. Toch vormt het blok één geheel, ook omdat alle tuinen worden uitgevoerd met hetzelfde hekwerk en beukenhagen.”

Veel bruikbare meters

Dan de binnenzijde van dit plan. Eén van de uitdagingen was een mix van praktische woningtypes te ontwerpen op een relatief klein oppervlak. Plattegronden die de kopers bovendien enige flexibiliteit geven om hun huis op hun eigen manier in te delen. “Dat was puzzelen”, zegt Fremouw. “Achter elke gevel schuilen daarom meerdere woningen. Huizen met drie woonlagen, veel bruikbare vierkante meters, een optie voor een tweede badkamer naast de ouderslaapkamer en een begane grond met extra hoge plafonds (ruim drie meter). Verder hebben we zoveel mogelijk glas toegepast om veel licht naar binnen te laten en de bewoners te laten genieten van de grachten en het IJ.”

Leven bij het water

De kop van Narva eiland - aan het IJ - moest passen bij de grootsheid en ruimte van de rivier. Als een baken, ofwel ‘Baken van Narva’. “Hier hebben we Dokappartementen ontworpen, voorzien van veel glas en een terras aan drie zijdes, met op de bovenste verdieping een penthouse. Hier kun je op elk moment van de dag genieten van de zon én zicht op het water. Alle woningen aan de gracht hebben bovendien de mogelijkheid om zelf een aanlegsteiger te realiseren, zodat de bewoners ook vanaf hun boot van de stad kunnen genieten”, besluit de architect. “Een plezier om dit te mogen ontwerpen!”

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?