Hout voert de boventoon
In de oorspronkelijke houthaven lagen vroeger enorme hoeveelheden hout opgeslagen in indrukwekkende loodsen. De lange, lage houthallen bepaalden er het beeld. Op Libau Eiland verwijzen de architecten van Attika Architekten met veel oog voor detail naar deze sfeer, compleet met weidse uitzichten en een passende rol voor het omringende water. Het thema van Libau Eiland is ‘Timmerlieden’. Net als in vervlogen tijden laten de architecten hout hier weer de boventoon voeren.
Karaktervolle woonomgeving
De in totaal 116 woningen op Libau Eiland bevinden zich in 19 gebouwen van 6 verschillende types. Door het ritme in de gekozen gevelmaterialen en -kleuren, de verspringende hoogtes, de schuine daken en de royale dakoverstekken wordt niet alleen de houtbouwsfeer benadrukt, maar ontstaat ook een mooi gemixt beeld en een aantrekkelijke, karaktervolle woonomgeving.
Wonen aan het water
De verschillende gebouwen op Libau Eiland dragen namen die verwijzen naar het houthavenverleden van de omgeving: Havenhuis, Loodshuis, Kadehuis, Dokhuis, Boeghuis en Boothuis. De gevels van de verschillende gebouwen geven met opzet niet direct de inhoud ervan prijs, maar erachter bevinden zich 2- en 3-laagse eengezinswoningen, appartementen en studio’s: van klein tot groot, geschikt voor bewoners van jong tot oud. Alle woningen hebben een buitenruimte en bij de woningen die ruimte op de begane grond hebben, mag een kleine ponton in het water worden gelegd om een boot aan te leggen.
Het houthavenverleden komt terug
De architecten Niek Kruisheer en Susanne Aniba van Attika Architekten lieten zich voor de architectuur op Libau Eiland inspireren door de oude houtloodsen en schuren. In de vormgeving van de gebouwen, waarin zich steeds meerdere woningen van verschillende typen bevinden, zie je de horizontale belijning terug van de lange kades met de loodsen. Het beeld van de oude houthaven wordt op Libau Eiland teruggebracht door op alle gevels gebruik te maken van (verduurzaamd) hout of materialen die ogen als hout. De ruige ‘houtlook’ is prominent in het straatbeeld aanwezig, maar door subtiele details is er ook sprake van een verfijnd lijnenspel met een mooie gelaagdheid. Zo is het effect stoer en krachtig, maar toch ook vriendelijk en hedendaags. Met het gebruik van voornamelijk grijs- en bruintinten benadrukken de architecten de robuuste no-nonsense sfeer op Libau Eiland.
De uitzondering bevestigt
Op het hele eiland is, centraal gelegen, slechts één gemetseld pand: het Havenhuis. Met dit gebouw refereren de architecten naar de directeursloge in de oude houthaven. Juist door deze uitzondering te maken, wordt het houten karakter van de rest van de bebouwing nog eens versterkt.
Weidse uitzichten
Omdat in de voormalige houthaven het uitzicht imposant moet zijn geweest, heeft dit aspect bij de inrichting van Libau Eiland veel aandacht gekregen. Vanzelfsprekend is het uitzicht over het water het weidst vanaf de woningen die gelegen zijn op de koppen van het eiland, maar ook bijna alle andere woningen hebben een waterzijde en dus uitzicht over het water. Sta je op Libau Eiland tussen de bebouwing, dan heb je, door een vernuftige ‘set back’ in de gevels boven de 1e verdiepingen, een prettige lichtinval en een goed uitzicht op de lucht.
Vanaf Karlskrona Eiland heb je, door de situering van de gebouwen en een plein, een royaal open uitzicht op Libau Eiland. En omdat de bebouwing op Libau Eiland lager is dan op de omliggende eilanden, is door de architecten zelfs aandacht besteed aan het uitzicht op Libau Eiland van bovenaf: de schuine daken hebben verschillende kleuren en hoogtes en de zonnepanelen zijn gegroepeerd. Dit geeft een evenwichtig, maar gevarieerd beeld.